Κανονισμός Sfakia Sky Run 2019

Ο αγώνας  SFAKIA SKY RUN 2019  θα διεξαχθεί τo Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019.

 ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Το όριο συμμετοχών ορίζετε στους 50 αθλητές. Οι εγγραφές θα ξεκινήσουν την Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019 και θα ολοκληρωθούν την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019 στις 23:59.

Δεκτοί γίνονται αθλητές, άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 18 και άνω. Εξαίρεση αποτελούν οι ανήλικοι αθλητές που έχουν διακριθεί σε παρόμοιο αγώνα ορεινού τρεξίματος. Για τη συμμετοχή τους θα αποφασίσει η οργανωτική επιτροπή του αγώνα και επιβάλλεται η υπογραφή υπεύθυνης δήλωσης του γονέα.

Όλοι οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική δήλωση συμμετοχής μέσα από την ιστοσελίδα του αγώνα. Εκτός από τη δυνατότητα ηλεκτρονικών εγγραφών θα δοθεί η δυνατότητα για χειροκίνητες εγγραφές σε χρόνο και τόπο που θα ορίσει η διοργανώτρια αρχή του αγώνα.

Εγγραφές στη γραμματεία, τη μέρα του αγώνα θα γίνουν εφόσον δεν έχει συμπληρωθεί ο αριθμός των 50 αθλητών.

Ολοκληρωμένη θεωρείται η συμμετοχή η οποία έχει τακτοποιηθεί οικονομικά. Θα πρέπει να κατατεθεί το ποσό των 30 ευρώ στον Τραπεζικό Λογαριασμό 5765-093139-911 (IBAN: GR88 0172 7650 0057 6509 3139 911), ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, δικαιούχος ΑΡΚΑΛΟΣ ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΧΑ, αναγράφοντας ως αιτιολογία τη λέξη SKY και το Ονοματεπώνυμο του συμμετέχοντα. Tο SWIFT-BIC της τράπεζας Πειραιώς είναι PIRBGRAA

Για όσους επιλέξουν να εγγραφούν τη μέρα του αγώνα, στη γραμματεία το αντίτιμο ανέρχεται στα 40 ευρώ.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ

Δικαίωμα υπαναχώρησης:

  • Αν ασκήσετε το δικαίωμα υπαναχώρησης έως και την 1η Οκτωβρίου 2019, η Διοργάνωση θα σας επιστρέψει εντός 10 εργάσιμων ημερών την αξία συμμετοχής σας στον αγώνα, σε τραπεζικό λογαριασμό που θα μας υποδείξετε.
  • Μετά την πάροδο της 1ης Οκτωβρίου 2019, δεν είναι δυνατή η επιστροφή χρημάτων, για οποιονδήποτε λόγο.

Η κάθε συμμετοχή είναι ονομαστική και μοναδική για κάθε αθλητή και κατά συνέπεια δεν μπορεί να μεταβιβαστεί σε άλλο πρόσωπο.

ΠΑΡΟΧΕΣ

Η διοργάνωση του αγώνα θα παρέχει στους αθλητές:

 1. Αριθμό αγώνα.
 2. Ιατρική Υποστήριξη.
 3. Δωρεάν μεταφορά των αθλητών με το πλοίο της γραμμής από τη Χώρα Σφακίων στο Λουτρό.
 4. Τροφοδοσία αγώνα πριν την εκκίνηση.
 5. Τρεις σταθμούς ανεφοδιασμού με νερό, ξηρούς καρπούς, ειδικά ενεργειακά τζελ, αναψυκτικά τύπου Cola και φρούτα.
 6. Επιστροφή των αθλητών από το σημείο Ρουσιές στην Ανώπολη Σφακίων.
 7. Γεύμα μετά τον αγώνα.
 8. Επιστροφή από Ανώπολη στη Χώρα Σφακίων με μεταφορικά μέσα της διοργάνωσης, μετά το πέρας της εκδήλωσης.
 9. Τσάντα αθλητή με αναμνηστικά και άλλα δώρα. (Σημ.: Οι αθλητές που θα επιλέξουν να εγγραφούν τη μέρα του αγώνα στη γραμματεία θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ενδέχεται να μην παραλάβουν τσάντα αθλητή με πλήρη δώρα).
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Γενική κατηγορία με βράβευση των τριών πρώτων και Γενική Γυναικών.

 ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ

Η δήλωση συμμετοχής στον αγώνα προϋποθέτει πλήρη αποδοχή των κανονισμών. Οι αθλητές υποχρεούνται στην ενυπόγραφη κατάθεση της υπεύθυνης δήλωσης που θα διανέμεται στη γραμματεία του αγώνα.

Οι αθλητές που θα αγωνιστούν θα πρέπει να κατανοούν ότι κινούνται σε ορεινό, πέτρινο και δύσβατο, μερικές φορές έδαφος και θα είναι εκτεθειμένοι στις εκάστοτε καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν τη συγκεκριμένη ημέρα του αγώνα.

Οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να σεβαστούν στο ακέραιο τους κανονισμούς που περιγράφονται παρακάτω. Είναι επίσης υποχρεωμένοι να υπακούσουν στις υποδείξεις των κριτών του αγώνα. Η μη συμμόρφωση με τους κανονισμούς ή τις υποδείξεις επισύρει πάντα την ποινή του αποκλεισμού.

Οι κριτές του αγώνα όταν αντιληφθούν παραβάσεις των κανονισμών, τις καταγράφουν και ενημερώνουν τους παραβάτες. Κάθε άλλο εξουσιοδοτημένο πρόσωπο από τη διοργάνωση έχει τη δυνατότητα να καταγράψει επίσης όποια παράβαση υποπέσει στην αντίληψή του και να την υποβάλει προς εξέταση στην Επιτροπή Αγώνα.

ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ

Οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να κινούνται στο μονοπάτι χωρίς να σχηματίσουν ομάδες που εκτείνονται σε πλάτος, εμποδίζοντας έτσι τους αθλητές που θα ήθελαν να προσπεράσουν. Όταν κάποιος αθλητής ειδοποιείται ότι πρέπει να κάνει στην άκρη για να προσπεραστεί, θα πρέπει να παραμείνει στην ανηφορική (εσωτερική) πλευρά της πλαγιάς. Απαγορεύεται η παρουσία σκύλων που ενδεχομένως συνοδεύουν κάποιους αθλητές

 ΣΗΜΑΝΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

Η σήμανση της διαδρομής ορίζεται από μόνιμη σήμανση και ταινίες έργου που δείχνουν την σωστή πορεία του αθλητή καθώς και βέλη με πορτοκαλί χρώμα. Σε καίρια σημεία της διαδρομής και σε περίπτωση που τα παραπάνω υλικά μέσα κριθούν ενδεχομένως ανεπαρκή, θα υπάρχουν εθελοντές που θα καθοδηγούν τους αθλητές. Σκοπός της διοργάνωσης είναι να μην υπάρχει η οποιαδήποτε αμφιβολία του αγωνιζόμενου για το κατά πόσο κινείται εντός της χαραχθείσας διαδρομής.

 ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Οι συμμετέχοντες, με την παραλαβή του αριθμού τους, υποχρεούνται να παραδώσουν σε κλειστό σάκο ρούχα αποτελούμενα από μια πετσέτα, εσώρουχο, κάλτσες, ένα παντελόνι, μια μακρυμάνικη μπλούζα, ένα αντιανεμικό μπουφάν και ένα σκούφο (συν ότι άλλο αυτοί επιθυμούν). Ο σάκος αυτός θα τους δοθεί μετά τον τερματισμό τους στο σημείο όπου θα τους περιμένουν τα αυτοκίνητα της διοργάνωσης για να τους παραλάβουν και να τους μεταφέρουν στην Ανώπολη. Πέρα αυτού θα μπορούν, αν το επιθυμούν να παραδώσουν σάκο με όποια άλλα ρούχα αυτοί νομίζουν και τον οποίο θα βρουν στην επιστροφή τους στην Ανώπολη.

Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες τη μέρα του αγώνα, η οργανωτική επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να επιβάλει στους αθλητές την ύπαρξη υποχρεωτικού εξοπλισμού και κατά τη διάρκεια του αγώνα. Ακόμα και αν αυτό δεν θεωρηθεί απαραίτητο, συνίσταται:

 • η χρήση ειδικού σακιδίου (τύπου γιλέκου ή ζώνης) μεταφοράς υδροδοχείων,
 • η χρήση μπατόν, λόγω της μεγάλης κλίσης της διαδρομής,
 • η χρήση καπέλου,
 • η ύπαρξη σκούφου ή άλλου τύπου ειδικού μαντηλιού για το λαιμό και το κεφάλι,
 • η ύπαρξη αντιανεμικού.
 ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

Η συντόμευση (κόψιμο – κονταρίδα) της διαδρομής απαγορεύεται και τιμωρείται με αποκλεισμό. Ο κάθε αγωνιζόμενος έχει την ευθύνη και υποχρεούται να παρακολουθεί προσεκτικά τα προειδοποιητικά σήματα σε συγκεκριμένα τμήματα του μονοπατιού, τα οποία δείχνουν ένα απαγορευμένο κόψιμο/διαδρομή.

ΣΗΜΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ

Θα υπάρχουν 3 σημεία ελέγχου:

 1. Στο χωριό Ανώπολη (4,5 χιλιόμετρο 680 D+).
 2. Έξοδος Πορόλαγγου (12ο χιλιόμεtρο, 1.800 D+)
 3. Θέση “Μαύρος Χάρακας” (17,3 χιλιόμετρο 2.100 D+).
 ΧΡΟΝΙΚΑ ΟΡΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ

Για την ασφάλεια αλλά και την ομαλή ροή της διοργάνωσης, χρονικό όριο για τον αγώνα ορίζονται οι 5 ώρες ενώ θα υπάρχουν δύο σημεία χρονικού αποκλεισμού, ένα στο χωριό της Ανώπολης (4,5 χιλιόμετρο 680 d+) όπου οι αθλητές θα πρέπει να περάσουν στα 70 λεπτά και ένα στη θέση “Μαύρος Χάρακας” (17,3 χιλιόμετρο 2.100 d+) απ’ όπου οι αθλητές θα πρέπει να περάσουν στις 4 ώρες.

Σε περίπτωση που οι συμμετέχοντες δεν καταφέρουν να πιάσουν τα παραπάνω χρονικά όρια ακυρώνονται, είναι υποχρεωμένοι να παραδώσουν τον αριθμό τους και να επιβιβαστούν στο μεταφορικό όχημα της διοργάνωσης, ώστε να επιστρέψουν στην πλατεία της Ανώπολης.

 ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ

Απαγορεύεται αυστηρά η απόρριψη κάθε είδους αντικειμένων κατά μήκος της διαδρομής, όπως πλαστικά μπουκάλια ή οποιοδήποτε άλλο υλικό συσκευασίας στερεάς ή υγρής μορφής τροφής που καταναλώνουν οι αθλητές στη διάρκεια του αγώνα. Σε κάθε σταθμό τροφοδοσίας υπάρχει ειδικός πλαστικός σάκος απορριμμάτων. Όλοι οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να ρίχνουν απορρίμματα μέσα στο σάκο. Απόρριψη υλικών συσκευασίας ή άλλων μη οργανικών απορριμμάτων σε οποιοδήποτε σημείο της διαδρομής πέρα από τα προκαθορισμένα, επισύρει ποινή αποκλεισμού.

 ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ / ΑΝΑΒΟΛΗ

Αν παραστεί ανάγκη (εξαιρετικά επικίνδυνες καιρικές συνθήκες), οι Διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα να τροποποιήσουν τη διαδρομή ή και να αναβάλλουν για μικρό χρονικό διάστημα την εκκίνηση, προκειμένου να μη θέσουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των αθλητών.

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ

Η Επιτροπή δεν ευθύνεται για τον θάνατο, τραυματισμό ή οποιαδήποτε βλάβη της υγείας των αγωνιζομένων, οι οποίοι υποβάλλοντας την αίτηση συμμετοχής, δηλώνουν ότι γνωρίζουν τους κινδύνους που υπάρχουν στο ορεινό περιβάλλον και βεβαιώνουν ότι η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή και τους επιτρέπει να αγωνιστούν, έχουν δε πρόσφατα εξεταστεί από γιατρό γι αυτό το θέμα. Δεν πρόκειται ωστόσο να ζητηθεί από κανέναν αθλητή να προσκομίσει ιατρική βεβαίωση. Οι ίδιοι οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να προβαίνουν τακτικά σε ιατρικό προληπτικό έλεγχο, ώστε να ελέγχουν την κατάσταση της υγείας τους. Η Επιτροπή αποποιείται κάθε ευθύνη σχετικά με τη σωματική ακεραιότητα των αθλητών, οι οποίοι θα πρέπει να συμπεριφερθούν υπεύθυνα σε σημεία της διαδρομής όπου ο κίνδυνος πτώσης με δυσάρεστα ή μοιραία αποτελέσματα είναι αυξημένος.

 ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Η Διοργάνωση δεν ασφαλίζει τους συμμετέχοντες αθλητές. Οι Ασφαλιστικές Εταιρείες δεν αναλαμβάνουν την ομαδική ασφάλιση υπαίθριων δραστηριοτήτων με μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας για ευνόητους λόγους. Είναι στην ευχέρεια του καθενός αθλητή να πραγματοποιήσει σε κάποια άλλη χρονική στιγμή ατομικό συμβόλαιο ασφάλισης ζωής, που να καλύπτει -εφόσον είναι εφικτό- και την περίπτωση ατυχήματος υπό τις συνθήκες διεξαγωγής ενός αγώνα αντοχής σε ορεινό πεδίο.

 Για ότι δεν προβλέπεται στον κανονισμό η διοργάνωση θα αποφασίζει επιτόπου.