Αναλυτική Περιγραφή

Η συγκέντρωση των αθλητών θα γίνει το Σάββατο, 30 Οκτωβρίου 2021, στο λιμάνι της Χώρας Σφακίων. Οι αθλητές θα πρέπει να βρίσκονται στο λιμάνι στις 6:00 το πρωί, απ’ όπου θα παραλαμβάνουν τους αριθμούς τους από τη γραμματεία του αγώνα μέχρι τις 7:00.

Οι συμμετέχοντες με την παραλαβή του αριθμού τους, θα μπορούν, αν το επιθυμούν να παραδώσουν σάκο με όποια ρούχα αυτοί νομίζουν και τον οποίο θα βρουν στον τερματισμό τους στην Ανώπολη.

Με το κλείσιμο της γραμματείας θα ακολουθήσει η τεχνική ενημέρωση των αθλητών οι οποίοι στις 7:15 θα επιβιβαστούν στο πλοίο που θα τους υποδείξει η διοργάνωση και θα μεταβούν στο Λουτρό Σφακίων. Εκεί αφού κάνουν το απαραίτητο ζέσταμα θα δοθεί η εκκίνηση του αγώνα στις 8:00 ακριβώς. Χρονικό όριο για τον αγώνα ορίζονται οι 10 ώρες και 30 λεπτά ενώ θα υπάρχουν τρία σημεία χρονικού αποκλεισμού:

  1. Στη θέση «Μαύρος Χάρακας», 1ο πέρασμα, (17οKm, +2.100m) απ’ όπου οι αθλητές θα πρέπει να περάσουν στις 5 ώρες και 30 λεπτά.
  2. Στη θέση «Ρουσιές», 2οπέρασμα (22οKm, +2.585m) απ’ όπου οι αθλητές θα πρέπει να περάσουν στις 7 ώρες.
  3. Στη θέση «Μαύρος Χάρακας» κατά την επιστροφή τους- 2οπέρασμα(31οKm, +2.980m) απ’ όπου οι αθλητές θα πρέπει να περάσουν στις 8:30 ώρες.

Στο πρώτο μέρος του αγώνα οι αθλητές θα διασχίσουν το παραλιακό μέτωπο του Λουτρού για 500m και θα ανηφορίσουν το βραχώδες μονοπάτι που οδηγεί στην Ανώπολη Σφακίων. Σε αυτό το κομμάτι του αγώνα, θα κλιθούν να διανύσουν μια απόσταση 3 χιλιομέτρων, κερδίζοντας 670 μέτρα θετικής υψομετρικής και αφού περάσουν κάτω από το εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης να πάρουν το κατηφορικό μονοπάτι απόστασης 800 μέτρων που θα τους οδηγήσει στην πλατεία της Ανώπολης. Αφού διασχίσουν την πλατεία θα πρέπει να κάνουν αριστερά και σε απόσταση 100 μέτρων θα συναντήσουν τον πρώτο σταθμό ανεφοδιασμού, στην Ανώπολη.

Μπαίνοντας λοιπόν στο δεύτερο κομμάτι της διαδρομής οι αθλητές θα τρέξουν εναλλάξ σε ασφάλτινο και χωμάτινο δρόμο χωρίς ιδιαίτερες κλίσεις για περίπου 2,2 χιλιόμετρα, θα στρίψουν δεξιά στη διασταύρωση ακολουθώντας τη σηματοδότηση, μετά από 500 μέτρα στρίβοντας αριστερά θα εισέλθουν στο μονοπάτι. Εκεί θα συναντήσουν τον 2οσταθμό του αγώνα στη θέση «Είσοδος Πορόλαγγου» (7,2Km, +805m).

 Από εκεί θα αρχίσουν να ανηφορίζουν το απότομο και δασωμένο φαράγγι με την ονομασία Πορόλαγγος, άλλοτε κινούμενοι στα ίχνη παλιού πετρόχτιστου μονοπατιού και άλλοτε κινούμενοι σε χωμάτινο μονοπάτι. Μετά από 4,5χιλιόμετρα θα βρουν την έξοδο του φαραγγιού σε υψόμετρο 1.610μέτρων, όπου θα συναντήσουν τον 3oς σταθμό ανεφοδιασμού στη θέση «Αγκαθωπή». Μέχρι εδώ οι αθλητές θα έχουν διανύσει 11,7 χιλιόμετρα και έχουν θα έχουν κερδίσει 1.705 μέτρα θετικής υψομετρικής.

Μπαίνοντας στο τρίτο μέρος της διαδρομής οι αθλητές θα κινηθούν εναλλάξ σε χωματόδρομο και μονοπάτι για 5,3 χιλιόμετρα, και θα φτάσουν στο σημείο «Μαύρος Χάρακας», όπου και θα υπάρχει ο 4ος και κεντρικός σταθμός ανεφοδιασμού. Ο σταθμός στη θέση «Μαύρος Χάρακας» αποτελεί και το 1ο σημείο ελέγχου από όπου οι αθλητές θα πρέπει να περάσουν το αργότερο 5 ώρες και 30 λεπτάμετά την εκκίνηση. Προτείνεται στους αθλητές να ανεφοδιαστούν πλήρως σε τροφή και νερό από τον σταθμό αυτό μιας και από εδώ και πέρα για τα επόμενα 14 χιλιόμετρα συναντήσουν άλλο σταθμό ανεφοδιασμού.

Από το σημείο αυτό λοιπόν (4ομέρος της διαδρομής) και μετά οι αθλητές θα κινηθούν σε υψόμετρο άνω των 2.000 μέτρων, αποκλειστικά και μόνο σε μονοπάτι αποτελούμενο από σαθρό πέτρωμα διασχίζοντας και θαυμάζοντας την περίφημη ορεινή έρημο, ένα μοναδικό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα γεωλογικό φαινόμενο. Ουσιαστικά πρόκειται για μια πετρώδη έκταση πολλών τετραγωνικών χιλιομέτρων με αραιή ποώδες ή θαμνώδες βλάστηση. Εδώ, σε περίπτωση που φυσάει, ο αέρας είναι πολύ δυνατός και παγωμένος και οι αθλητές θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν το αντιανεμικό που συστήνεται να φέρουν μαζί τους.

Διασχίζοντας την ορεινή έρημο για 900 μέτρακαι ακολουθώντας τη σηματοδότηση θα στρίψουν αριστερά στη θέση “Ρουσιές”. Από εδώ θα έχουν για πρώτη φορά οπτική επαφή με την ψηλότερη κορυφή των Λευκών Ορέων, τις Πάχνες, σε υψόμετρο 2.454 μέτρα. Οι αθλητές θα πρέπει λοιπόν αφού στρίψουν αριστερά να ανηφορίσουν το μονοπάτι το οποίο σε μόλις 2,1χιλιόμετρα θα τους οδηγήσει στην κορυφή (20Km, +2580m).

Στην ψηλότερη κορυφή των Λευκών Ορέων ολοκληρώνεται και το 1ο challengeτου αγώνα. Ο πρώτος αθλητής και η 1η αθλήτρια που θα φτάσει στην κορυφή των Παχνών και θα καταφέρει να τερματίσει τον αγώνα εντός χρονικού ορίου θα ανακηρυχτεί νικητής/νικήτρια του “SEA TO SUMMIT” challenge και θα λάβει ξεχωριστή βράβευση.

Από την κορυφή, αν ο καιρός το επιτρέπει, οι αθλητές θα μπορέσουν θαυμάσουν την απεριόριστη θέα προς το Λιβυκό πέλαγος στο Νότο και το εσωτερικό των Λευκών Ορέων προς το Βορρά, αυτό που οι ντόπιοι ονομάζουν «πέλαγος από κορυφές». Ουσιαστικά πρόκειται για τις 50 και πλέον κορυφές άνω των 2.000 μέτρων που υπάρχουν στην οροσειρά των Λευκών Oρέων που μαζί με τις εκατοντάδες μικρότερες σου δίνουν την αίσθηση ότι βρίσκεσαι καταμεσής ενός πελάγους από βουνά, κορυφές και φαράγγια.

Από την κορυφή οι αθλητές θα κινηθούν προς τα πίσω, παίρνοντας για 2,1χιλιόμετρα το μονοπάτι που χρησιμοποίησαν για να ανέβουν σε αυτή, έως ότου φτάσουν για 2ηφορά στη θέση Ρουσιές, όπου θα υπάρχει και το 2οσημείο αποκλεισμού στις 7 ώρεςαπό την εκκίνηση του αγώνα.

Στο σημείο αυτό θα κάνουν αριστερά παίρνοντας το μονοπάτι που θα τους οδηγήσει στο εσωτερικό των Λευκών Ορέων και συγκεκριμένα στον 5οσταθμό ανεφοδιασμού στη θέση «Κατσιβέλη-Καταφύγιο Χρ. Χουλιόπουλος» (26Km, +2.695m).

Εδώ ξεκινάει το 2οchallengeτου αγώνα που είναι αφιερωμένο σε όλους εκείνους τους ανώνυμους βοσκούς των που έφτιαξαν και διατήρησαν τα μονοπάτια (τις στράτες) των Λευκών Ορέων και τον οποίον η ζωή και η επιβίωση ταυτίστηκε με το βουνό.

Εδώ, λοιπόν, θα υπάρχει ένα κεφάλι παραδοσιακής γραβιέρας, βάρους 4ωνκιλών, η οποία θα έχει παρασκευαστεί και ωριμάσει στην καρδιά των Λευκών ορέων, με τον πλέον παραδοσιακό τρόπο. Ο πρώτος αθλητής που θα επιλέξει να φέρει το κεφάλι του τυριού στον τερματισμό, το κερδίζει, μαζί με την αθλητική τσάντα μεταφοράς του (προσφορά γνωστής αθλητικής εταιρείας) και ανακηρύσσεται νικητής του “BringtheCheese” challenge.

Επιστρέφοντας από το ίδιο μονοπάτι θα περάσουν για 3η φορά από το σημείο «Ρουσιές» και συνεχίζοντας ευθεία θα φτάσουν στον κεντρικό σταθμό του αγώνα στη θέση «Μαύρος Χάρακας» (2ο πέρασμα – 31oKm, +2980m).  Το 2ο πέρασμα από τον σταθμό «Μαύρος Χάρακας» είναι το τρίτο και τελευταίο σημείο ελέγχου από όπου οι αθλητές θα πρέπει να έχουν περάσει στις 8:30 ώρες από την εκκίνηση.

Από εδώ και κάτω η διαδρομή, μέχρι τον τερματισμό στην πλατεία της Ανώπολης, είναι κατηφορική και ίδια με αυτή που πήραν οι αθλητές κατά την ανάβασή τους (2ο και 3ο μέρος της διαδρομής).

Έτσι για 5,3 χιλιόμετραθα κινηθούν κατηφορικά, εναλλάξ σε χωματόδρομο και μονοπάτι, μέχρι να περάσουν για 2η φορά από τον σταθμό ανεφοδιασμού στη θέση «Αγκαθωπή» (36,1Km, +3.000m), θα εισέλθουν και θα διασχίσουν για 4,5 χιλιόμετρα το φαράγγι (Πορόλαγγος) και στην έξοδο του θα συναντήσουν για 2η φορά τον σταθμό ανεφοδιασμού στη θέση «Είσοδος Πορόλαγγου» (40,6Km, +3.000m).

Στο τελευταίο μέρος του αγώνα οι αθλητές θα κινηθούν αρχικά σε χωματόδρομο και έπειτα σε άσφαλτο για 2,7 χιλιόμετρα και θα τερματίσουν στην πλατεία της Ανώπολης.

Για να θεωρηθεί έγκυρος ο τερματισμός ενός αθλητή πρέπει να γίνει εντός 10 ωρών και 30 λεπτώναπό την εκκίνηση του αγώνα.

Στην Ανώπολη στους αθλητές θα προσφερθεί γεύμα με παραδοσιακά κρητικά πιάτα και στις 17:00 θα γίνουν οι απονομές του αγώνα για τους 3 πρώτους άντρες και τις 3 πρώτες γυναίκες γενικής κατηγορίας. Στις 18:00 και στις 19:00 θα αναχωρήσει πούλμαν που θα επιστρέψει τους αθλητές στο λιμάνι των Σφακίων για να παραλάβουν τα οχήματά τους.