Αναλυτική Περιγραφή Sfakia Sky Run

Η συγκέντρωση των αθλητών θα γίνει το Σάββατο, 26 Οκτωβρίου 2019, στο λιμάνι της Χώρας Σφακίων. Οι αθλητές θα πρέπει να βρίσκονται στο λιμάνι στις 6:45 το πρωί, απ’ όπου θα παραλαμβάνουν τους αριθμούς τους από τη γραμματεία του αγώνα μέχρι τις 8:00.

Οι συμμετέχοντες με την παραλαβή του αριθμού τους, υποχρεούνται να παραδώσουν σε κλειστό σάκο ρούχα αποτελούμενα από μια πετσέτα, εσώρουχο, κάλτσες, ένα παντελόνι, μια μακρυμάνικη μπλούζα, ένα αντιανεμικό μπουφάν και ένα σκούφο (συν ότι άλλο αυτοί επιθυμούν). Ο σάκος αυτός θα τους δοθεί μετά τον τερματισμό τους στο σημείο όπου θα τους περιμένουν τα αυτοκίνητα της διοργάνωσης για να τους παραλάβουν και να τους μεταφέρουν στην Ανώπολη. Πέρα αυτού θα μπορούν, αν το επιθυμούν να παραδώσουν σάκο με όποια άλλα ρούχα αυτοί νομίζουν και τον οποίο θα βρουν στην επιστροφή τους στην Ανώπολη.

Με το κλείσιμο της γραμματείας θα ακολουθήσει η τεχνική ενημέρωση των αθλητών οι οποίοι στις 8:15 θα επιβιβαστούν στο πλοίο που θα τους υποδείξει η διοργάνωση και θα μεταβούν στο Λουτρό Σφακίων, από όπου θα δοθεί η εκκίνηση του αγώνα στις 9:00 ακριβώς. Χρονικό όριο για τον αγώνα ορίζονται οι 5 ώρες ενώ θα υπάρχουν δύο σημεία χρονικού αποκλεισμού, ένα στο χωριό της Ανώπολης (4,5 χιλιόμετρο 680 d+) όπου οι αθλητές θα πρέπει να περάσουν στα 70 λεπτά και ένα στη θέση “Μαύρος Χάρακας” (17,3 χιλιόμετρο 2.100 d+) απ’ όπου οι αθλητές θα πρέπει να περάσουν στις 4 ώρες.

Στο πρώτο μέρος του αγώνα οι αθλητές θα διασχίσουν το παραλιακό μέτωπο του Λουτρού και θα ανηφορίσουν το βραχώδες μονοπάτι που οδηγεί στην Ανώπολη Σφακίων. Σε αυτό το κομμάτι του αγώνα θα κλιθούν να διανύσουν μια απόσταση 3,5 χιλιομέτρων, κερδίζοντας 680 μέτρα θετικής υψομετρικής και αφού περάσουν κάτω από το εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης να πάρουν το κατηφορικό μονοπάτι απόστασης 800 μέτρων που θα του οδηγήσει στην πλατεία της Ανώπολης. Αφού διασχίσουν την πλατεία θα πρέπει να κάνουν αριστερά και σε απόσταση μόλις 100 μέτρων θα συναντήσουν τον πρώτο σταθμό ανεφοδιασμού. Ο σταθμός αυτός αποτελεί και σημείο χρονικού ελέγχου για τους αθλητές μιας και θα πρέπει να περάσουν το αργότερο 70 λεπτά μετά την εκκίνηση. Εδώ οι αθλητές θα πρέπει να ανεφοδιαστούν επαρκώς σε τροφή και νερό και να συνεχίσουν την πορεία τους παίρνοντας την άσφαλτο που θα τους οδηγήσει στο μονοπάτι, στην καρδιά των Λευκών Ορέων (σύμφωνα με τις υποδείξεις της σηματοδότησης και των εθελοντών).

Μπαίνοντας λοιπόν στο δεύτερο κομμάτι της διαδρομής οι αθλητές θα τρέξουν εναλλάξ σε ασφάλτινο και χωμάτινο δρόμο χωρίς ιδιαίτερες κλίσεις για περίπου 2,5χλμ χιλιόμετρα, θα στρίψουν δεξιά στη διασταύρωση ακολουθώντας τη σηματοδότηση και μετά από 800 μέτρα θα εισέλθουν σε μονοπάτι. Από εκεί θα αρχίσουν να ανηφορίζουν το απότομο και δασωμένο φαράγγι με την ονομασία Πορόλαγγος, άλλοτε κινούμενοι στα ίχνη παλιού πετρόχτιστου μονοπατιού και άλλοτε κινούμενοι εκτός αυτού. Μετά από 4,5 χιλιόμετρα θα βρουν την έξοδο του φαραγγιού σε υψόμετρο 1.608 μέτρων, όπου θα συναντήσουν τον δεύτερο σταθμό ανεφοδιασμού. Μέχρι εδώ οι αθλητές θα έχουν διανύσει 12 χιλιόμετρα και έχουν θα έχουν κερδίσει 1.800 μέτρα θετικής υψομετρικής.

Μπαίνοντας στο τρίτο και τελευταίο μέρος της διαδρομής οι αθλητές θα κινηθούν εναλλάξ σε χωματόδρομο και μονοπάτι για 5,3 χιλιόμετρα, και θα φτάσουν στο σημείο “Μαύρος Χάρακας”, όπου και θα υπάρχει ο τρίτος και τελευταίος σταθμός ανεφοδιασμού. Στο σημείο αυτό, οι αθλητές θα πρέπει να ενυδατωθούν καλά και να γεμίσουν θα δοχεία υδροδοσίας τους με νερό γιατί για τα επόμενα χιλιόμετρα μέχρι να τερματίσουν στην κορυφή (Πάχνες) αλλά και μέχρι να επιστρέψουν ξανά στο σημείο αυτό για να επιβιβαστούν στα οχήματα που θα τους γυρίσουν στην Ανώπολη δεν θα έχουν διαθέσιμο νερό. Ο σταθμός στη θέση “Μαύρος Χάρακας” αποτελεί και το δεύτερο σημείο ελέγχου από όπου οι αθλητές θα πρέπει να περάσουν το αργότερο 4 ώρες μετά την εκκίνηση.

Από το σημείο αυτό λοιπόν και μετά οι αθλητές θα κινηθούν σε υψόμετρο άνω των 2.000 μέτρων, αποκλειστικά και μόνο σε μονοπάτι αποτελούμενο από σαθρό πέτρωμα διασχίζοντας και θαυμάζοντας την περίφημη ορεινή έρημο, ένα μοναδικό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα γεωλογικό φαινόμενο. Ουσιαστικά πρόκειται για μια πετρώδη έκταση πολλών τετραγωνικών χιλιομέτρων με αραιή ποώδες ή θαμνώδες βλάστηση. Εδώ, σε περίπτωση που φυσάει, ο αέρας είναι πολύ δυνατός και παγωμένος και οι αθλητές θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν το αντιανεμικό που υποχρεούνται να φέρουν μαζί τους.

Διασχίζοντας την ορεινή έρημο για 1,5 χιλιόμετρα και ακολουθώντας τη σηματοδότηση θα στρίψουν αριστερά στη θέση “Ρουσιές”. Από εδώ θα έχουν για πρώτη φορά οπτική επαφή με το σημείο τερματισμού, την ψηλότερη κορυφή των Λευκών Ορέων τις Πάχνες, σε υψόμετρο 2.454 μέτρα. Οι αθλητές θα πρέπει λοιπόν αφού στρίψουν αριστερά να ανηφορίσουν το μονοπάτι το οποίο σε μόλις 2 χιλιόμετρα θα τους οδηγήσει στην κορυφή και στο σημείο τερματισμού.

Από την κορυφή, αν ο καιρός το επιτρέπει, οι αθλητές θα μπορέσουν θαυμάσουν την απεριόριστη θέα προς το Λιβυκό πέλαγος στο Νότο και το εσωτερικό των Λευκών Ορέων προς το Βορρά. Εκεί θα θαυμάσουν και αυτό που οι ντόπιοι ονομάζουν «πέλαγος από κορυφές». Ουσιαστικά πρόκειται για τις 50 και πλέον κορυφές άνω των 2.000 μέτρων που υπάρχουν στην οροσειρά των Λευκών Oρέων που μαζί με τις εκατοντάδες μικρότερες σου δίνουν την αίσθηση ότι βρίσκεσαι καταμεσής ενός πελάγους από βουνά, κορυφές και φαράγγια.

Οι αθλητές, με το που θα τερματίσουν και αφού απολαύσουν όσο επιθυμούν τη θέα της κορυφής θα πρέπει να κινηθούν με ίδιες δυνάμεις για 3 χιλιόμετρα προς τα πίσω (παίρνοντας ανάποδα το μονοπάτι που τους έφερε στην κορυφή) και συγκεκριμένα προς το σημείο “Μαύρος Χάρακας” όπου συνάντησαν τον τρίτο σταθμό ανεφοδιασμού του αγώνα. Εκεί θα τους περιμένουν οχήματα της διοργάνωσης όπου θα τους οδηγήσουν πίσω στην Ανώπολη.

Στην Ανώπολη στους αθλητές θα προσφερθεί γεύμα με παραδοσιακά κρητικά πιάτα και στις 17:00 θα γίνουν οι απονομές του αγώνα για τους 3 πρώτους άντρες και τις 3 πρώτες γυναίκες γενικής κατηγορίας. Στις 18:00 θα αναχωρήσει πούλμαν που θα επιστρέψει τους αθλητές στο λιμάνι των Σφακίων για να παραλάβουν τα οχήματά τους.

Για το προφίλ και τον χάρτη του αγώνα πατήστε εδώ