Περιγραφή Sfakia Sky Marathon – Sea to Summit.

Ο σύλλογος αθλητών βουνού ΑΡΚΑΛΟΣ, υπό την αιγίδα του Δήμου Σφακίων, διοργανώνει τον αγώνα ορεινού τρεξίματος Sfakia Sky Marathon– Sea to Summit. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο αγώνα, μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα, ο οποίος, όπως δηλώνει και το όνομά του, αποτελείται αρχικά από μια συνεχόμενη ανηφόρα η οποία ξεκινά από το επίπεδο της θάλασσας και συγκεκριμένα από το Λουτρό Σφακίων περνά από την ψηλότερη κορυφή των Λευκών Ορέων τις Πάχνες, σε υψόμετρο 2.454 μέτρα, έπειτα από 20 χιλιόμετρα και 2600 μέτρα θετικής υψομετρικής. 

Από εκεί οι αθλητές έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν περισσότερες από 60 κορυφές πάνω από τα 2000 υψόμετρο,ένα μοναδικό φαινόμενο για τα ελληνικά βουνά! 

Στη συνέχεια η διαδρομή κινείται στην καρδιά της ‘Μαδάρας’ -ονομασία που χρησιμοποιούν οι ντόπιοι για τα Λευκά όρη- και φτάνει στο πιο απομονωμένο οροπέδιο του νησιού , στην τοποθεσία Κατσιβέλι στα 2000μέτρα στα μιτάτα του οποίου οι κτηνοτρόφοι τυροκομούσαν πριν λίγα χρόνια.

Από εκεί οι αθλητές θα επιστρέψουν και θα τερματίσουν στην Ανώπολη Σφακίων διανύοντας συνολικά 43 χιλιόμετρα με 3000 μέτρα θετικής και 2400 μέτρα αρνητικής υψομετρικής διαφοράς.

Ο αγώνας αποτελεί μια διαδρομή από το παρελθόν στο παρόν μιας και στο σύνολό του κινείται πάνω στα μονοπάτια που επί αιώνες χρησιμοποιούσαν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής για να ανεβάσουν, κατά τους θερινούς μήνες τα κοπάδια τους στο βουνό ώστε να βρουν τροφή. Με τον ερχομό του χειμώνα, από τα ίδια μονοπάτια κατέβαιναν σε χαμηλότερα υψόμετρα για να ξεχειμωνιάσουν.

Ταυτόχρονα αποτελεί και ένα ταξίδι από το καλοκαίρι στο χειμώνα, μιας και οι θερμοκρασίες εκείνη την εποχή στο σημείο εκκίνησης (επιφάνεια της θάλασσας) είναι καλοκαιρινές αλλά στην κορυφή (στα 2.454 μέτρα) συχνά είναι κοντά στους 5 βαθμούς κελσίου ή και χαμηλότερα..

Οι αθλητές που θα συμμετέχουν στον αγώνα θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν μερικά από τα ωραιότερα σημεία των Λευκών Ορέων, να γνωρίσουν το μοναδικό για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα τοπίο της ορεινής ερήμου και από την κορυφή να θαυμάσουν την απεριόριστη θέα προς το Λιβυκό πέλαγος στο Νότο και το «πέλαγος των κορυφών» προς το Βορρά.

Η συγκέντρωση των αθλητών θα γίνει στο λιμάνι της Χώρας Σφακίων. Εκεί θα παραλάβουν του αριθμούς τους από τη γραμματεία του αγώνα και θα επιβιβαστούν στοferryboatπου θα τους μεταφέρει στο γραφικό λιμάνι του Λουτρού Σφακίων όπου και θα δοθεί η εκκίνηση του αγώνα.

Λόγω της ιδιαιτερότητας του αγώνα, για την ασφάλεια των αθλητών αλλά και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος από το ανθρώπινο αποτύπωμα, ορίζεται ανώτατο όριο συμμετεχόντων 100 άτομα.