Περιγραφή Sfakia Sky Marathon – Sea to Summit.

Ο σύλλογος αθλητών βουνού ΑΡΚΑΛΟΣ, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Σφακίων, διοργανώνει τον αγώνα ορεινού τρεξίματος Sfakia Sky Marathon Sea to Summit, 44,1Km με 3050 μέτρα θετικών υψομετρικών και 2480 μέτρα αρνητικών υψομετρικών, που πραγματοποιείται το τελευταίο Σάββατο κάθε Οκτώβρη.

 

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο αγώνα, μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα, ο οποίος, όπως δηλώνει και το όνομά του, αποτελείται αρχικά από μια συνεχόμενη ανηφόρα η οποία ξεκινά από το επίπεδο της θάλασσας και συγκεκριμένα από το Λουτρό Σφακίων περνά από την ψηλότερη κορυφή των Λευκών Ορέων τις Πάχνες, σε υψόμετρο 2.453 μέτρα, έπειτα από 21 χιλιόμετρα και 2600 μέτρα θετικής υψομετρικής καθώς και από την κορυφή ‘Μαύρος Γούργουθας’στα 2435m.

 

Από εκεί οι αθλητές έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν περισσότερες από 60 κορυφές πάνω από τα 2000 υψόμετρο, ένα μοναδικό φαινόμενο για τα ελληνικά βουνά!

 

Στη συνέχεια η διαδρομή κινείται στην καρδιά της ‘Μαδάρας’ -ονομασία που χρησιμοποιούν οι ντόπιοι για τα Λευκά όρη- και φτάνει στο πιο απομονωμένο οροπέδιο του νησιού , στην τοποθεσία Κατσιβέλι στα 2000μέτρα στα μιτά τα του οποίου οι κτηνοτρόφοι τυροκομούν ακόμα και σήμερα.

 

Από εκεί οι αθλητές θα επιστρέψουν και θα τερματίσουν στην Ανώπολη Σφακίων διανύοντας συνολικά 44,1 χιλιόμετρα με 3050 μέτρα θετικής και 2.480 μέτρα αρνητικής υψομετρικής διαφοράς.

 

Ο αγώνας αποτελεί μια διαδρομή από το παρελθόν στο παρόν μιας και στο σύνολό του κινείται πάνω στα μονοπάτια που επί αιώνες χρησιμοποιούσαν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής για να ανεβάσουν, κατά τους θερινούς μήνες τα κοπάδια τους στο βουνό ώστε να βρουν τροφή. Με τον ερχομό του χειμώνα, από τα ίδια μονοπάτια κατέβαιναν σε χαμηλότερα υψόμετρα για να ξεχειμωνιάσουν.

 

Ταυτόχρονα αποτελεί και ένα ταξίδι από το καλοκαίρι στο χειμώνα, μιας και οι θερμοκρασίες εκείνη την εποχή στο σημείο εκκίνησης (επιφάνεια της θάλασσας) είναι καλοκαιρινές αλλά στην κορυφή (στα 2.453 μέτρα) συχνά είναι κοντά στους 5 βαθμούς κελσίου ή και χαμηλότερα..

 

Οι αθλητές που θα συμμετέχουν στον αγώνα θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν μερικά από τα ωραιότερα σημεία των Λευκών Ορέων, να γνωρίσουν το μοναδικό για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα τοπίο της ορεινής ερήμου και από την κορυφή να θαυμάσουν την απεριόριστη θέα προς το Λιβυκό πέλαγος στο Νότο και το «πέλαγος των κορυφών» προς το Βορρά.

 

Η συγκέντρωση των αθλητών γίνεται στο λιμάνι της Χώρας Σφακίων. Εκεί παραλαμβάνουν του αριθμούς τους από τη γραμματεία του αγώνα, επιβιβάζονται στο ferryboat που θα τους μεταφέρει σε 15 λεπτά στο γραφικό λιμάνι του Λουτρού Σφακίων όπου και θα δοθεί η εκκίνηση του αγώνα μέσα από το πλοίο!

 

Λόγω της ιδιαιτερότητας του αγώνα, για την ασφάλεια των αθλητών αλλά και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος από το ανθρώπινο αποτύπωμα, ορίζεται ανώτατο όριο συμμετεχόντων 100 άτομα.